Ünnepi készülődés a Sóbors konyhájában – melyek idén a legnépszerűbb fogások?

Ha a karácsonyra gondolunk, egészen biztosan eszünkbe jutnak olyan különleges ízek és illatok, amelyek valamilyen kedves emléket idéznek fel. A készülődés és a várakozás időszakát belengi a sütemény és a karácsonyi fűszerek illata. Az adventi időszakban több időt töltünk a konyhában, és szívesen böngészünk az ünnepi receptek között. Van, aki a hagyományos, jól bevált menüsort keresi, és van, aki szívesen kísérletezik új alapanyagokkal, ízekkel. Bármi is kerül az ünnepi asztalra, a Sóborson biztosan találunk inspirációt hozzá. Sági-Kühn Zsófiával, a gasztrosite főszerkesztőjével beszélgettünk.

Milyen különleges ünnepi receptekkel, tippekkel várjátok decemberben a Sóbors olvasóit?

A mindig népszerű klasszikus, hagyományos karácsonyi ételek mellett idén is készülünk újragondolt, különlegesebb ünnepi menüvel, illetve mentes receptekkel. Mutatunk olyan gyors, egyszerű megoldásokat, amelyeket az ünnepi hajrában is el tudnak készíteni a kezdő vagy gyakorló háziasszonyok, szakácsok. Szeretnénk megkönnyíteni a készülődés időszakát, ezért videóban is megmutatjuk néhány hagyományos ünnepi recept, például a töltött káposzta, a hókifli vagy a lencsefőzelék elkészítését. Természetesen idén sem hiányoznak az olyan konyhatechnológiai cikkek sem, mint a tökéletes íróka vagy a sült kacsa elkészítésének trükkjei.

sagi-kuhn_zsofia_a_sobors_foszerkesztoje.JPG

Sági-Kühn Zsófia, a Sóbors főszerkesztője

Inkább a klasszikus, jól bevált ételek kerülnek itthon az ünnepi asztalra, vagy szívesen kísérleteznek olvasóitok újdonságokkal, különleges ételekkel?

Továbbra is a hagyományos receptek a legolvasottabbak: a töltött káposzta és a bejgli örök kedvenc. Ennek ellenére minden évben egyre többen nyitnak a gyors, egyszerű vagy éppen mentes receptek felé is. A kommentek azt mutatják, hogy olvasóink szeretnek kísérletezni – viszont Szenteste még mindig a nagy klasszikusok kerülnek a legtöbb család asztalára.

A speciális étrendet követők is találhatnak a Sóborson olyan ünnepi recepteket, amelyeket könnyen elkészíthetnek karácsonyra vagy szilveszterre?

Abszolút! Mi is tapasztaljuk, hogy egyre többek életét keseríti meg valamilyen ételallergia, illetve sokan követnek speciális étrendet. Éppen ezért rengeteg vegán és mentes ünnepi recepttel készülünk idén a Sóborson, hogy senkinek se kelljen lemondania a hagyományos karácsonyi fogásokról. Mentes formában is megmutatjuk az olyan klasszikusokat, mint a székelykáposzta vagy a linzer. Szuper alternatívákat találhatnak az oldalon többek között a tej- és tojásallergiával küzdők is.

 Az ünnepek közeledtével melyek a legkeresettebb receptek és a legnépszerűbb alapanyagok?

A dió talán az egyik legnépszerűbb alapanyag idén, süteményben és ropogtatnivalóként is ugyanolyan kedvelt. Emellett sokan keresik a fahéjas és mézes desszertek receptjeit, és nagyon olvasottak a likőrök is. A krumplis és káposztás köreteket most is – mint minden évben – nagyon szeretik. Az infláció hatása az ünnepi készülődés időszakában is érezhető: a húsok és a vajas sütemények ezúttal kevésbé népszerűek, mint máskor.

csokis_makos_babka_sobors.jpg

Mákos-csokis babka - fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Személy szerint mi a kedvenc Sóbors-recepted, milyen ünnepi fogással leped meg a családot karácsonykor?

A legnagyobb idei kedvencem egy szerecsendiós-aszalt gyümölcsös keksz, amit karácsonyra is elkészítek majd a családnak. Ezen kívül minden évben készül nálunk halászlé, amelyet vagy székelykáposzta, vagy töltött káposzta követ. Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról a linzer és a hókifli sem, viszont bejgli helyett már 2 éve mákos babkát sütök. A leveles tésztás változat a Sóborson is megtalálható, ez a recept a nagy hajrában óriási segítség tud lenni.

 

Felhívjuk figyelmedet, hogy az e-mailben megadott adataidat az adatvédelmi tájékoztatóban leírtak alajpán kezeljük. Amennyiben ezt elfogadod, kattints a rendben gombra.

süti beállítások módosítása