Hódos Hajnalka, a Femina újságírója nyerte a MÚOSZ és a Fellowes újságírói pályázatát

Az optimális irodai munkavégzéshez szükséges eszközöket forgalmazó Fellowes Hungary tavaly újságírói pályázatot írt ki a Magyar Újságírók Szövetségével közösen. A „Társadalmi problémák megoldása a nyilvánosság erejével” című, pénzdíjas médiapályázat nyertese Hódos Hajnalka, a Femina.hu újságírója lett az Élet Kis Virága Alapítvány alapító elnökével készített interjújával, ami segítséget is nyújtva a sérült gyermekeket otthon ápoló családok életét és gondjait mutatta be.

hcikk.png

A pályázatra 16 nagyszerű pályamű érkezett be, valamennyi fontos témát járt körbe, és igyekezett a nyilvánosság erejével a megoldás irányába mozdítani a feltárt eseteket. A pályázatok között különböző újságírói műfajok szerepeltek a riporttól az interjún át a tényfeltáró cikksorozatig vagy videótudósításig. A témák is igen sokszínűek voltak, az intézményi visszaélések feltárásától a nehéz vagy abszurd helyzetbe kényszerült egyéni sorsok bemutatásáig sok mindennel pályáztak a Népszava, Totalcar, a 24.hu, a Magyar Hang, a Telex, a Nyugat.hu, a Képesek vagyunk magazin, a Jelen, az Azonnali.hu, az Úgytudjuk.hu és az Index munkatársai.

A félmillió forintos díjat végül a szakmai zsűri (tagjai: Veiszer Alinda, Fülöp Hajnalka, Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök és a díjat biztosító cég képviseletében Tüske Gabriella kommunikációs tanácsadó) Hódos Hajnalkának ítélte oda a tavaly decemberben megjelent interjújáért. Az interjúalany, Völgyiné Zörgő Sára két egészséges és egy sérült gyermeke mellett alapította meg férjével együtt az Élet Kis Virága Alapítványt, ami a súlyosan és halmozottan sérült gyermekeket nevelő és ápoló családok helyzetét szeretné megkönnyíteni. A család megindító élettörténetének bemutatása mellett az alapítvány, ami a cikk megjelenéséig szinte kizárólag baráti támogatásokból, felajánlásokból és pályázaton nyert pénzekből tartotta fenn magát, szárnyalni kezdett, és több médiamegkeresésük is lett. A nyilvánosságnak köszönhetően mind több sérült gyermeket nevelő anya szerzett tudomást róluk, és sokan jelentkeztek, nem is feltétlenül támogatásért, hanem azért, hogy közösséget alkotva egymást támogassák és segítsék. A nyertes cikk itt olvasható el.

„Felemelő volt a sok nagyszerű pályamunkát olvasni, valamennyi zsűritag nevében mondhatom, hogy igen erős mezőnyben lett Hódos Hajnalka anyaga a nyertes. Nehéz volt a döntés. Gratulálunk neki.” – tette hozzá Tüske Gabriella, a Well PR munkatársa, a Fellowes Hungary kommunikációs tanácsadója.

„Vannak olyan élethelyzetek, olyan társadalmi csoportok, amiket a média nem kedvel túlságosan, szebben megfogalmazva: nem kapnak elegendő figyelmet. Ezek a szegénység, a cigányság, a fogyatékossággal élők. Ilyen perifériára szorult csoport a sérült, fogyatékos gyermeket ápoló családok is. Nagyon kevesen látnak bele egy ilyen nehéz életbe.

Szerettem volna megmutatni, hogy élnek ők, milyen nehézségekkel kell szembenézniük, és azt, hogy még egy ilyen küzdelmes életbe is belefér az, hogy segítséget nyújtsunk másoknak, a sorstársainknak. Tartottam attól, hogy a személyes ismeretség miatt túlságosan bevonódok, és ez az interjú hátrányára válik, de a végeredményt látva, azt hiszem, éppen a kettőnk között levő baráti viszony miatt lett ez az írás ennyire emberi.

Nagyon örülök a díjnak. Több mint egy évtizede dolgozom újságíróként. Ez alatt az idő alatt az olvasóim szeretete volt az egyetlen visszajelzés, amit a munkámmal kapcsolatban kaptam. A Sárával készült interjú rövid időn belül a második díjat hozta nekem, ez komoly visszajelzés nekem. Most valóban a helyemen vagyok, arról és úgy írok, hogy annak értelme és eredménye van” – mondta Hódos Hajnalka, a Femina.hu újságírója.

hajni_jav.jpg

Hódos Hajnalka, a Femina.hu újságírója

A nyertes munkán kívül a zsűri külön kiemelte Hanula Zsolt járványtagadó csoportokat, félcelebeket és álorvosokat bemutató cikkét, ami a Telexen jelent meg. Miután a kiírás értelmében ezúttal csak egy újságíró részesülhetett a jelentős pénzjutalomban, a kiíró Fellowes úgy döntött, hogy a Telex szerkesztőségének munkáját az egyik csúcstermékükkel, egy professzionális AeraMax légtisztítóval köszöni meg, amiről épp a napokban laboratóriumi körülmények között is kimutatták, hogy a koronavírust is hatékonyan kiszűri a beltéri levegőből. A cég a kifejezetten intézményekbe és irodákba szánt készülékével a szerkesztőségi munka biztonságosságához szeretne hozzájárulni.  

„A Fellowes cég csúcstermékei közé tartoznak az iratmegsemmisítők, mi ezért a biztonságos iratmegsemmisítést, az adatokkal való visszaélés kockázatának csökkentését népszerűsítjük. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy vannak olyan ügyek, amelyek muszáj, hogy nyilvánosságra kerüljenek, és ebben az újságíróknak nagy szerepe van. Olyan újságírói tevékenységet szerettünk volna díjazni, aminek hatására egy fontos társadalmi ügy reflektorfényt kap, amivel elindulhat valamiféle pozitív változás” – mondta Kreutz László, a Fellowes Hungary ügyvezetője.

„A médiában dolgozók a gyakorlatból tudják: az újságírás legtöbbször szélmalomharc, de szerencsére akadnak kivételek is, amikor a nyilvánosság eszközével sikerül egy kezelhetetlennek tűnő problémát megoldani, megakadályozni vagy elrendezni. Néha egy egyszerű hír, egy riport, egy interjú indítja el azt a folyamatot, ami elvezet a megoldáshoz, máskor kitartó kutatómunkára, oknyomozásra, tényfeltárásra van szükség a pozitív végkifejlethez. Ugyanakkor mindig elengedhetetlen az újságíró elkötelezettsége, bátorsága és állhatatossága, ezt jutalmazta most a Fellowes” – tette hozzá Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke.

Felhívjuk figyelmedet, hogy az e-mailben megadott adataidat az adatvédelmi tájékoztatóban leírtak alajpán kezeljük. Amennyiben ezt elfogadod, kattints a rendben gombra.

süti beállítások módosítása