Az internet a legmegbízhatóbb információforrás, ha egészségről van szó

A kérdőívet több mint 1 000 fő töltötte ki, és 74%-ban olyan nők vettek részt a kutatásban, akik 25-49 év között vannak, több mint a felük diplomás, gazdaságilag aktívak, és többségük kapcsolatban él Budapesten vagy vidéki nagyvárosban.

Olvasóink odafigyelnek egészségük megőrzésére

Természetesen egész évben nagy hangsúlyt kell helyezni a vitaminok pótlására, de a tavasz eleji influenzaszezon alkalmával kell a leginkább óvni szervezetünket a különböző betegségek ellen. Étrend-kiegészítőkkel és vény nélkül kapható gyógyszerekkel egyaránt be tudjuk vinni szervezetünkbe ezeket a vitaminokat. Kutatásunkban is párhuzamosan vizsgáltuk ezt a két termékcsoportot.

A válaszadók 90%-a odafigyel a vitaminpótlásra, főleg influenzaszezon előtt. Ilyenkor főleg különböző vitaminok kombinációját, illetve kifejezetten immunerősítő készítményeket szednek. Az étrend-kiegészítők kiválasztásánál fontos szerepe van annak, hogy mennyire ismeri az adott terméket, mennyit hallott róla, 38%-uk ez alapján választ terméket. Csak utána jön a gyógyszerész és orvos ajánlása.

Betegség esetén a válaszadók nagy része először a saját módon történő kúrálás mellett dönt, így a vény nélkül kapható készítményeket választja első körben. Vény nélküli készítmények esetén a márkapreferenciájuk azokra a termékekre terjed ki, melyeket a gyógyszerész ajánl, ez a válaszadók 48%-a, utána 35%-uk hagyatkozik arra, hogy mennyire ismerős az adott termék neve, mennyit hallott róla, és csak 20%-uk veszi figyelembe az orvos ajánlását.

Mennyit és hol költenek el az olvasók?

A válaszadók 90%-a havi rendszerességgel költ étrend-kiegészítőkre. Havonta átlagosan 2 000 - 5 000 forint között költenek az olvasók. A drogériákon és a gyógyszertárakon kívül már online is előszeretettel vásárolnak. A megkérdezettek 15%-a már interneten keresztül rendel étrend-kiegészítőket. A tavalyi évhez képest újabb 2%-os növekedés tapasztalható az online vásárlások esetén.

Hasonlóan alakulnak a kiadások a vény nélkül kapható megfázás elleni készítmények esetén is, ahol egy betegséggel töltött időszak alatt 52%-uk                2 000 - 5 000 forint között költ megfázás elleni készítményekre. Ez megfelel a 2014-ben, a GKI által végzett kutatásoknak, melyek szerint Magyarországon havi szinten átlagosan 4 500 forintot költünk gyógyszerekre. A vény nélküli gyógyszereket továbbra is a gyógyszertárban vásárolják inkább, 85%-uk itt szerzi be a termékeket. Ezen termékek esetén kevésbé jellemző az online vásárlás, de a korábbi eredményekhez képest stagnálást mutat az internetes vásárlások aránya, mely továbbra is 5% körül mozog.

Mely médiumot tartják a legmegbízhatóbbnak olvasóink, ha az egészségükről van szó?

Ahogy azt korábban is írtuk, a válaszadók nagy része az alapján választ egészségmegőrzéssel kapcsolatos terméket, hogy mennyire ismeri annak nevét, mennyit hallott róla. Ezen válaszadók a legmegbízhatóbb információforrásnak az internetet írták, 75%-uk itt szerzi be a számára szükséges információkat. Ilyenkor elsősorban az egészségügyi szakmai portálokat, valamint a női portálok oldalait böngészik.

A Femina.hu Egészség rovata megbízható információkat nyújt olvasóinknak egészségükkel kapcsolatban, ennek köszönhetően heti 97 ezer olvasó látogatja a rovatot. Érje el célzottan vásárlóközönségét a rovatban!

Megjelenésekkel kapcsolatban keresse kollégáinkat az alábbi e-mail címen: sales@feminamedia.hu

Felhívjuk figyelmedet, hogy az e-mailben megadott adataidat az adatvédelmi tájékoztatóban leírtak alajpán kezeljük. Amennyiben ezt elfogadod, kattints a rendben gombra.

süti beállítások módosítása