"Természetes, hogy nem a munkahelyemre jövök, hanem a Feminába"

Már a Femina.hu indulása előtt is a cégnél dolgozott az a szakember, aki a site szíve és mozgatórugója, hiszen az oldal mögötti rendszer működését ő alakította, és alakítja most is, immáron 13 éve. Fejér Roxanne vezető programozóval beszélgettünk.

Fejér Roxanne, a Femina Media vezető programozója

- A kezdetek óta részt veszel a site építésében, és ott voltál minden egyes mérföldkőnél. Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre? Miből nőtte ki magát az oldal?

- A site indulásának időszaka az emlékeimben igencsak összemosódik - talán 2006 végén, 2007 elején tudnám elhelyezni -, mivel akkor már négy éve a cégnél dolgoztam. Tudni kell, hogy a Femina.hu oldal megvalósulásának előzményei voltak azok az életmód és tanácsadó jellegű oldalak, amelyek összeolvadásából jött aztán létre a Femina. Ezek közül a kisebb site-ok közül az első néhányat én raktam össze, amelyek ekkor még teljesen alap HTML oldalak voltak.

Aztán ezeket igyekeztünk egyre jobban összefogni, és egy rendszerbe fűzni - először még csak egymásra mutató linkekkel. Később a designt egységesítettük az egyes oldalaknál, ahol már csak az alapszínben volt eltérés. Majd ez a szerteágazó tevékenység egyre jobban okosodott, és megszületett a Femina.hu. Ezután a fejlesztéseket tekintve többnyire bővítések történtek, a legnagyobb mérföldkő pedig számomra a 2010-es nagy megújulás volt, amikor nagyon új alapokra helyeztük a site működését, rendkívül friss és modern lett az egész oldal, és ezek az újítások azóta is kifejezetten jól megállják a helyüket. Egy összetett és komplex rendszer állt fel, ahol a napi munkamenethez nem kell, hogy hozzányúljak.

- Milyen érzés, hogy az egyik meghatározó ember vagy a szerkesztőségben, a site lelke, motorja, a kezdetektől építed az oldalt?

- Nagyon jó, hiszen tulajdonképpen a Femina az én gyerekem is, legalább annyira, mint Ágié, Julié, vagy Brigié (Fehér Ági vezető szerkesztő, Horváth Júlia fejlesztési vezető, Rácz Brigitta portfólió igazgató - a szerk.). Ez már természetes, hogy nem dolgozni jövök, vagy nem a munkahelyemre jövök, hanem a Feminába. Ezt jelenti az elmúlt 13 év.

- Hogy képzeljük el a munkád?

- Igazán sokrétű és szerteágazó a munkaköröm, hiszen nem arról van szó, hogy egy kész projekttábla alapján leprogramozom a megadott munkákat a megadott határidőre, vagy más programozókkal egyeztetek, hanem ennél jóval színesebb az. Például új site-ok indításánál vagy nagy megújulásoknál nem kizárólag csak programozom, hanem tevékenyen részt veszek az alapoktól a tervezésben, vagy - a nagyobb site-okkal ellentétben - nálunk a php és frontend egyaránt az én kezemben van, de az újságíróbarát szerkesztőségi adminrendszer fejlesztése, a belsős mérőrendszerek folyamatos megújítása, a hazai és külföldi mérőrendszerek menedzselése, összetett statisztikai kimutatások készítése is hozzám tartozik, hogy csak néhány területet érintsek. De említhetném a FeminaShopot is, ahol eltérően az általam fejlesztett többi tartalmi portáltól, itt egy kész shopmotort alakítottam át a belsős igényeknek megfelelően, hozzá egy rendkívül összetett, de könnyen kezelhető háttér adminrendszerrel, ami a számlázástól a kimutatásokig rengeteg dolgot leegyszerűsít.

Nagyon szeretem, amikor egy új projekten dolgozunk, ebben az időszakban gyakorlatilag nem létezem a külvilág számára, és fordítva. Ilyenkor egy nagy ívű, hetekig vagy akár hónapokig tartó fejlesztést építek fel szép sorjában.

- Az eltelt 13 év alatt mire vagy a legbüszkébb, mely egyedi sikeredre emlékszel vissza a legszívesebben?

- A Feminára, úgy egészben. Ezen belül kiemelhetnék kisebb dolgokat, de csak olyat, amiről a fejlesztési vezetőnk sejti, hogy mi az, én tudom, hogy mi az, de senki másnak fogalma sincs róla. Ezek inkább háttérben futó eszközök, amelyeket a programozás tekintetében mind-mind egyedi megoldással valósítottam meg.

Amire különösen büszke vagyok, hogy az a rendszer, amit a 2010-es nagy megújuláskor kialakítottam, és amely akkor futtatta a Feminát, az most is, öt évvel később ugyanolyan stabilan működik, semmit nem kellett változatni rajta. Pedig azóta több szerverünk lett, többszörösére nőtt az oldal látogatottsága, sokkal összetettebb lett a portál, és rengeteg új fejlesztéssel bővült, mégis, az egészét tekintve a lényege ugyanaz maradt.

- Fiatalon kerültél a Feminához, és még mindig itt vagy. Mi az a motiváció, ami miatt még mindig lojális vagy a cég felé?

- Nagyon jól érzem magam a cégnél, és igazán fontos számomra az, ami mögöttünk van. Nem élek a múltban, de sokat számít, hogy van múltunk a Feminával közösen. A másik, hogy most, ha elmennék egy másik céghez, akkor sem lenne változatosabb a munkám, sőt, jelenleg is minden napom, a napjaim minden órája teljesen más. Szóval azt hiszem, ennél érdekesebb munkát nem tudnék találni.

- Hogyan látod, saját területeden milyen irányba fejlődik az internet? Milyen trendek várhatók?

- Ha a programozást nézzük, akkor nem nagyon tudok választ adni. Ezen a területen kétféle típusú programozóval lehet találkozni, az egyik technikai jelleggel, favágásszerűen kódol, és sablonokat használ, míg van, aki ezt egy művészetnek tekinti, és megpróbálja a lehetőségekhez mérten a legjobb megoldást megtalálni. Én inkább az utóbbihoz sorolom magam, és ezért nem foglalkozom különösebben a trendekkel. Én azt csinálom, ami nekem tetszik, mert ez a terület nagyon egyedi.

Egyébként weben technológiailag abszolút vannak lemenő és feljövő trendek. Például az elmúlt időszakban sokat hallottunk, olvastunk róla, hogy a flash megoldásokat már nem támogatják a böngészők, így ezen program használatára tulajdonképpen már abszolút nem lesz szükség.

A site-ok felépítését tekintve csak a reszponzív oldalaknak van jövője, és azon belül is egyre inkább megyünk a mobil felé. Nem ritka, hogy egy oldalt több mint 50%-ban néznek mobilról, így fontos, hogy mobiltelefonra is optimalizált legyen egy weboldal, és persze számít az is, hogy mennyi funkciót építünk be egy okostelefon számára.

- A CEMP-pel történt integráció óta változott-e a munkaköröd?

- Lényegét tekintve nem. Ami nagyon jó, hogy a CEMP-ben van jó néhány fejlesztő, akik értenek a programozáshoz, és ha szabadságon vagyok, akkor tudnak helyettesíteni, vagy ha kérdésem van, valamiben segítség kell, akkor van kihez fordulnom, ami eddig nem volt. De a munkaköröm nem változott, inkább úgy fogalmaznék, hogy még több lehetőség adott számomra a fejlődésre.

Felhívjuk figyelmedet, hogy az e-mailben megadott adataidat az adatvédelmi tájékoztatóban leírtak alajpán kezeljük. Amennyiben ezt elfogadod, kattints a rendben gombra.

süti beállítások módosítása