80 éves a magyar szinkron - Egyedülálló rovat a Feminán

Bizonyára sokan tudják, hogy a magyar szinkront még a viszonylag közeli múltban is a legendás jelzővel illették, arról azonban valószínűleg jóval kevesebben hallottak, hogy éppen nyolc évtizeddel ezelőtt, azaz 1935-ben ültettek át először filmet magyarra: egészen pontosan a Négy és fél muskétást, amelynek szövegét maga Lakner Artúr, a híres író-dramaturg-színházigazgató fordította és írta szájra.

Posta Victor, Kárpáti Levente, Urbán Andrea, Somló Andrea, Szabó Sipos Barnabás, Kiss Virág

A színvonal jegyében

A kerek évforduló apropójából indította el a Femina új mellékletét 80 éves a magyar szinkron címmel, amely október 26-tól november 8-ig fut majd az oldalon. A tartalmas, egyszersmind izgalmas összeállítás felidézi a kezdeti időket, amikor sokan gyanakvással fogadták ezt a különleges műfajt, olyannyira, hogy a létjogosultságát is megkérdőjelezték. Betekintést enged az aranykorba, amikor a szinkron művelői méltó körülmények tehették a dolgukat, és csodálatosabbnál csodálatosabb alkotások kerülhettek ki az abban az időben még egyetlen szinkronstúdióból, a Pannóniából. Mindemellett foglalkozik a jelenlegi, szívderítőnek korántsem nevezhető helyzettel, no meg persze a művészekkel, akik ennek dacára sem adnak lejjebb a tőlük megszokott színvonalból.

Átfogó portrék

Ennek jegyében készült átfogó portré Kiss Virágról, Urbán Andreáról, Kárpáti Leventéről, Posta Victorról és Szabó Sipos Barnabásról, akiknek a hangja számos filmben, sorozatban, narrációban hallható manapság, miközben a színművészet más területein is aktívak.  Az olvasó megismerheti a szinkron orákulumának is tekinthető Somló Andrea életpályáját, aki 50 éve csöppent bele ebbe a varázslatos világba, és fizikai állományú alkalmazottból idővel az egyik legnevesebb rendezővé vált: olyan színészóriásokkal dolgozhatott együtt, mint Avar István, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Tolnay Klári, Tordy Géza - hogy csak néhány nevet említsünk a tekintélyes terjedelmű listáról.

Ikonikus színészeink a szinkronban

Kifejezetten a szinkronizálás kapcsán adtak interjút olyan ikonikus színészeink, mint például Bodrogi Gyula, Dörner György, Frajt Edit, Hegyi Barbara, Láng József, Mikó István, Pásztor Erzsi, Spilák Klára vagy Szilágyi Tibor. Ezekben nemcsak kulisszatitkokról lebben fel a fátyol, de az olvasó sok minden más mellett azt is megtudhatja, Bodrogi vagy Zenthe tudott-e gyorsabban elaludni a stúdióban - de azt is, hogy mit mondott utoljára Latinovits kollégájának, Láng Józsefnek.

Könnyedebb témák

A rovatot anekdoták teszik még színesebbé - úgymint Tolnay Klári esete az általa szinkronizált távol-keleti kommunista hősnőkkel, Fülöp Zsigmond „vérre menő” csatája Sztankay Istvánnal a stúdióban, de az is kiderül, mi mindenre volt elég Szilágyi Tibor 90 forintos főiskolás bére.

Más könnyed témák is helyet kaptak a rovatban, úgymint például a legnézettebb külföldi sorozatok - Isaura, Sissi, A klinika, Esmeralda  - szereplői és szinkronhangjai, a legnagyobb külföldi sztárok magyar hangjai - például Julia Roberts-Tóth Enikő - vagy ikonikus magyar rajz- és bábfilmek szereplőinek hangja, illetve felháborodást kiváltó szinkronhangcserék - ilyen volt az is, amikor Roger Moore magyar hangját, Láng Józsefet fiatalítás címén lecserélték Kautzky Armandra, majd nézői nyomásra néhány epizód után visszahívták.

Nyerni is lehet

A rovat keretében 14 napon át tartó hangfelismerő játékot is indítunk, ahol 14 gyakorta hallható és népszerű színész hangját kell felismerni, majd a megfejtést beküldeni. A játék végén sorsolunk: a nyertes másodmagával látogathat el egy igazi szinkronstúdióba, ahol ismert színészekkel szinkronizálhat, a végeredményt pedig megkapja emlékbe DVD-n.

Szinkron az Inforádión is

Együttműködő partnerünk, az Inforádió a következő két hétben, a rovattal párhuzamosan interjúkat készít a szinkronos világ legnagyobb élő képviselőivel, és mások mellett a nekünk is nyilatkozó Kiss Virág és Somló Andrea is vendégük lesz.

Ahogy mi látjuk

A munkában örömmel vett részt Kiss Virág, színésznő, szinkronrendező, aki  szakmai tanácsadónk volt, illetve Orbán Violetta és Mezei M. Katalin, a Femina munkatársai.

Kiss Virág, Orbán Violetta, Mezei M. Katalin

Kiss Virág:

- Szinkronstúdióban dolgozni, színészként, rendezőként, csodálatos élmény. Igazi csapatmunka, alázattal, türelemmel.  Az idén 80 éves magyar szinkronról való megemlékezés számomra roppant fontos.

Számos kollégám  hangját ismeri és szereti a közönség, de hogy ki van a hang mögött, sokszor rejtve marad. Így lett a szinkron szinte “ láthatatlan” szakma. A Femina.hu vezetője, Rácz Brigitta, valamint Mezei M. Katalin és Orbán Violetta segítségével most két hétig láthatóvá válunk. Köszönöm, hogy ez a rovat megvalósulhatott!

Orbán Violetta:

- Már gyerekként is azokért a színművészekért rajongtam, akiknek pusztán a hangját is élmény volt hallgatni, így külön öröm, hogy ebben a rovatban kifejezetten velük foglalkozhattam.  Sokan kikérik maguknak, ha szinkronszínésznek nevezik őket. Szerintem ez a megnevezés hozzáad a szakmai értékeikhez. Bruce Willis valószínűleg soha nem brillírozik színházi drámákban, és sok színpadi színészből soha nem lesz mozisztár, míg más színészek olyan egyedi hangszínnel és beleéléssel szinkronizálnak, ahogy senki más. Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarországon sok színművész a színházban, a kamerák előtt és a szinkronstúdióban is maradandót alkot.

Mezei M. Katalin:

- Manapság szinte bármivel ismertté lehet válni, ami képes átlépni az egyre magasabbra kerülő ingerküszöböt, míg azokat, akik kompromisszumoktól mentesen, magas színvonalon teszik a dolgukat, finoman szólva nem kényeztetik el a médiumok. Öröm és megtiszteltetés az újságíró számára, ha ilyen emberekkel beszélgethet, illetve írhat róluk - igazi jutalomjáték, egyszersmind megerősítése annak, hogy a valódi értékeket a 15 perc hírnév világa sem tudja kikezdeni.

A 80 éves a magyar szinkron melléklet indulása kapcsán Rácz Brigitta főszerkesztőt az Inforádió munkatársa faggatta. A play gombra kattintva hallgatható meg a riport.

 

Exkluzív megjelenés hirdetőink számára is
A „80 éves a magyar szinkron” mellékletünk nem csak tartalmát tekintve exkluzív, hanem hirdetői szempontból is egyedi elérést biztosít partnereink számára. A rovatot az Inforádió támogatja, mely együttműködésnek köszönhetően számukra különleges megjelenést biztosítunk a rovatban, ahol heti szinten minimum 80 ezer olvasót érünk el. Évről évre folyamatosan jelentetünk meg olyan mellékleteket, amelyek segítségével prémium tartalmi környezetben kiemelkedő elérést nyújthatunk hirdetőink számára.

 

Címkék: hírek projektek

Felhívjuk figyelmedet, hogy az e-mailben megadott adataidat az adatvédelmi tájékoztatóban leírtak alajpán kezeljük. Amennyiben ezt elfogadod, kattints a rendben gombra.

süti beállítások módosítása