Segítjük a gyengénlátókat és a kerekesszékben élőket

Idén újabb társadalmi problémára igyekeztünk felhívni az olvasók és a média figyelmét, így augusztus végén Oroszi Babett, a Hírháttér rovat vezetője két hétre kerekesszékbe ült, és blogot vezetett tapasztalatairól.

A Femina életében mindig kiemelt szerepet kapott a társadalmi problémákat körüljáró témák feldolgozása.

Oroszi Babett újságíró kollégánk 2 hétre kerekesszékbe ült

Többek között ott voltunk egy évvel a vörösiszap-katasztrófa után Devecseren, felhívtuk a figyelmet az Élelmiszerbank fontosságára, tudósítottunk a néhány évvel ezelőtti edelényi árvízről, nagycsaládokat támogattunk, bemutattuk a gyerek-hospice Dóri-ház kezdeményezését, de a kerekesszékben élő, fiatal és energikus blogger, Mosolyka beszámolójának is helyet adtunk.

Akadálymentesítettük a Feminát

Augusztusban indítottuk el a Femina.hu vakok és gyengénlátók számára fejlesztett akadálymentes verzióját, melynek célja, hogy a látássérültek számára is elérhetővé tegyük a tartalomfogyasztást az oldalon. Több mint egy hónap távlatából időszerű a statisztikák vizsgálata is, melyek azt mutatják, hogy napi átlag háromszáz egyedi látogató használja, ráadásul számuk tartósan és stabilan növekszik.

Az első próbálkozások - Mészáros Gabi és Babett

Az akadálymentesített oldallal egy időben Oroszi Babett, a Hírháttér rovat vezetője a tavalyi évhez hasonlóan idén is elindította Emberkísérlet blogját: most a kerekesszékben élők városi közlekedésére és életük nehézségeire kívánta ráirányítani a figyelmet.

Két hétig kerekesszékben

Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként Babett augusztus 27. és szeptember 9. között két hétre kerekesszékbe ült, hogy saját bőrén megtapasztalva valóban átélje a mozgássérült emberek napi küzdelmeit az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön, a hivatalokban, az orvosi rendelőkben vagy akár egy tüntetésen, illetve olyan helyeken, ahol egészséges társaik a legtermészetesebb módon élik életüket. Babett különleges akcióiról két héten keresztül színes, képes összeállításokkal és kisfilmekkel tűzdelt blogot vezetett. Emellett számos interjút készített, melyekben megrázó és inspiráló személyes sorsokat, életutakat mutatott be a nagyközönségnek.

Babett főzni próbál

Az olvasókon kívül a média is felfigyelt a kezdeményezésre, rengeteg internetes oldal, fórum foglalkozott a témával, és a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete is támogatta és segítette ügyünket. Az Magyar Televízió Pákozdi Gabriellával, a Femina.hu főszerkesztőjével és Oroszi Babettel riportot készített az Emberkísérlet kapcsán, ezen kívül Babett a Tilos Rádióban is nyilatkozott a nem mindennapi emberkísérletről. A blognak így egy hónappal később is hatása van a közvéleményre, hiszen Babettet ismét meghívták a Magyar Televízióhoz egy interjú erejéig.

Az Emberkísérlet 2.0 számokban

A kéthetes blogot övező érdeklődésnek köszönhetően összesen közel 70 000 látogató volt kíváncsi Oroszi Babett újságíró napi beszámolóira, így a Hírháttér rovat heti látogatottsága közel 20%-kal nőtt meg, oldalletöltése pedig megduplázódott az előző heti adatokhoz képest.*

A cikkeket több százan ajánlották tovább ismerőseiknek a Facebook segítségével, és közel kétszázan szóltak hozzá a témához a kéthetes időszak alatt. Érdekes, hogy nagyon sok érintett kommentelt, illetve rengeteg segítő hozzászólás is érkezett.

A továbbiakban is kiemelten figyelünk a témára, mind a törvényi változások, mind a személyes történetek leközlésével kapcsolatban. Célunk 2012-ben, hogy a kerekesszékesek problémáira fókuszáltan felhívjuk a közvélemény figyelmét.

*Forrás: Google Analytics, 2012. augusztus 27-szeptember 9.

Felhívjuk figyelmedet, hogy az e-mailben megadott adataidat az adatvédelmi tájékoztatóban leírtak alajpán kezeljük. Amennyiben ezt elfogadod, kattints a rendben gombra.

süti beállítások módosítása